זוגות שמבקשים להתחתן בחתונה אזרחית עושים זאת בשל סיבות שונות. התנגדות לכפייה דתית, העובדה שאחד מבני הזוג איננו יהודי, סיבות של קושי הלכתי (למשל נישואין של כוהן וגרושה) ועוד.
מרבים לדבר על האפשרות של חתונה אזרחית שמתקיימת במקומות כמו קפריסין, פראג או ארצות הברית, אבל יש גם אפשרויות אחרות. אפשרות מיוחדת במינה שבהחלט יכולה לבוא בחשבון הינה – שוויץ. מהם היתרונות? האם יש צורך במסמכים מסוימים, והאם חתונה בשוויץ זכאית להכרה גם בישראל?
פסטורליות וחוקים מקלים
כאשר לוקחים בחשבון את האפשרות להתחתן בחתונה אזרחית בשווייץ, אפשר בהחלט לצפות לנופים נפלאים של טבע ונוף. יחד עם זאת, לצד יופי של נופים פסטורליים יש סיבה נוספת שתומכת בהחלטה להתחתן דווקא בשוויץ.
מדובר במדינה מאוד מתירנית ומתקדמת מבחינת חוקי הנישואין, עובדה שמביאה לקיומן של הרבה מאוד חתונות אזרחיות במדינה. כמדינה מתקדמת מבחינת הכרה במוסד הנישואין, ושלא כמו בישראל, בשוויץ ניתן לקבל הכרה חוקית בנישואין רק עם קבלת תעודת נישואין אזרחית. גם מקומיים ששואפים להינשא בטקס דתי יוכרו כנשואים רק לאחר קבלת אישור אזרחי כנדרש.
חתונה בשוויץ – רק מעל גיל 18
עבור אלה המעוניינים להינשא על רקע הנופים הקסומים של שוויץ ועבור אלה המבקשים לאחר החתונה ליהנות מירח דבר מיוחד או חופשת סקי, יש כמה דברים שצריך לקחת בחשבון. ראשית לכל, במדינה ניתן להתחתן בחתונה אזרחית רק במידה ושני בני הזוג הינם מעל גיל 18.
שני בני הזוג צריכים להוכיח שהם אינם נשואים כלומר – רווקים, גרושים או אלמנים. יש צורך באישור מתאים, כאשר עבור ישראלים מדובר באישור ממשרד הפנים המעיד על מצב אישי ומשפחתי. כמובן שהאישור צריך להיות מתורגם.
שוויץ מחולקת לאזורים מנהליים, קנטונים, ואת אישור הנישואין ניתן לקבל במשרדי הרשם במחוז שבו נערכה החתונה האזרחית. מלבד אישור על מצב אישי משפחתי, יש צורך להמציא גם מסמכים נוספים. יש להגיע למשרדי הרשם מצוידים בדרכון תקף. מומלץ להגיע עם רישיון נהיגה בינלאומי.
יש להמציא תעודת לידה (מתורגמת) וכן מסמך ובו רשומים הפרטים של שני ההורים של כל אחד מבני הזוג. במשרדי רשם הנישואין השוויצרי מקבלים טפסי בקשת רישום לנישואין, יש למלא בקפידה את כל הפרטים כנדרש.
אין צורך בנולה אוסטרה
בעוד שאזרחים של מדינות זרות (שאינן ישראל) יכולים בקלות לקבל אישור רשמי ממדינותיהם על כך שאין מניעה להינשא, עבור ישראלים זה בדרך כלל בלתי אפשרי. עם זאת, הרשויות בשוויץ לרוב אינן מערימות קשיים על ישראלים המבקשים להינשא גם אם אין ברשותם מסמך מתאים (שנקרא נולה אוסטרה).
אישור קונסולרי בהחלט עשוי לספק את רשם הנישואין ובמקרים רבים ניתן יהיה להינשא גם ללא אישור קונסולרי או היתר נישואין ממשרד הפנים. עוד נציין שאת המסמכים יש לתרגם לאחת מהשפות הרשמיות בשוויץ – בתרגום רשמי. השפות המוכרות יכולות להיות צרפתית, איטלקית או גרמנית.
טקס אזרחי קצר
הטקס האזרחי של חתנה בשוויץ על פי רוב איננו מתנהל בפאר והדר. מדובר בטקס קצר, פרקטי למדי, שמתקיים במשרדים מקומיים לרישום הנישואין. משרדים כאלה מצויים במחוזות השונים, כך שניתן לתכנן את האירוע החשוב באזור הנגיש ואשר בדרך כלל מתכוונים לבלות בו את החופשה הזוגית או ירח הדבש.
ללא ספק, האווירה המיוחדת השורה במדינה, הנופים הלבנים, ההרריים והקסומים בהחלט מתאימים לחתונה אזרחית. נציין שבימי ראשון לא מתקיימים במדינה טקסי חתונה בשוויץ ויש לדאוג גם לשני עדים. תעודת הנישואין תקפה גם בארץ, אולם יש לוודא לצורך כך שהיא חתומה בחותמת אפוסטיל.